Del 3 - Restaurering, håndværksteknikker, materialer og overflader.
KURSUSDAG 07
Facader i grundmur og facadedekorationer
Kurset er afholdt
Formiddagens program spænder fra materialer og metoder, som typisk anvendes til restaurering af både blank og pudset murværk, til skadetyper, afrensningsmetoder, nypudsning og genpudsning, samt hvordan man reparerer puds og rammer den rigtige farve igen.
Kursusdagen omhandler også restaurering og genskabelse af både naturstens- og støbte dekorationer. Hvordan registrerer og vurderer man omfanget af skader? Skal man reparere, nyhugge eller genstøbe eller måske bare konservere. Ældre, murede huse, der har en rig tradition for udsmykkede og fremhævede elementer på facaden som gesimser, sokkel, vandrette bånd og fordakninger og indfatninger ved vinduer og døre. Udsmykningerne blev typisk udført i natursten og opsat på fornemme bygninger, men efter industrialiseringen i 1800-tallet blev støbte og massefremstillede facadedekorationer almindelige og benyttet på alt fra etageejendomme til stationsbygninger og borgerskabets villaer.
Hvad stiller man op med murværk, der nedbrydes af fugt og salte? Hvordan fugtsikrer man fundamenter, kældervægge og facader, hvordan radonsikrer man og hvordan regulerer man luftfugtighed og indeklima i sårbare bygninger, så man undgår skimmelsvamp og andre skader?
Målgruppe
Kurset henvender sig til arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører, der arbejder i kommunale eller statslige forvaltninger eller er beskæftigede på tegnestuer og museer, der arbejder med restaurering og istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger eller byfornyelse.
Udbytte
Det er kursrækkens samlede mål at kvalificere deltagerne til at arbejde med fredede og bevaringsværdige bygninger og give deltagerne et tværgående netværk mellem myndigheder, forvaltninger, producenter og tegnestuer.
Indlægsholdere
Anne Lindegaard, Arkitekt maa, kursusleder, Center for Bygningsbevaring
Søren Vadstrup, arkitekt maa,
Micka Steinrud, konservator, COWI
Anders Bæhr Nielsen, Projektleder, partner, Center for Bygningsbevaring
Yderligere oplysninger
Anne Lindegaard, Center for Bygningsbevaring
Tlf.: 2086 0758
E-mail: